Συγκλονισμενο το EBCO απο τη συλληψη και κρατηση του Ελληνα αντιρρησια συνειδησης Χαραλαμπου Ακριβοπουλου

Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2013

Συγκλονισμένο είναι το EBCO από τη σύλληψη του 37χρονου Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Χαράλαμπου Ακριβόπουλου χθες το πρωί, 19 Μαρτίου 2013 και την κράτησή του έκτοτε. Ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος μετήχθη σήμερα στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής για να δικαστεί αύριο με την κατηγορία της ανυποταξίας από το Ναυτοδικείο Πειραιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος έχει ήδη καταδικαστεί με την κατηγορία της ανυποταξίας από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με διετή αναστολή στις 22 Μαρτίου του 2011, οπότε αντιμετωπίζει άμεση φυλάκιση αν καταδικαστεί ξανά.

Αυτό κάνει παρωδία την αρχική ποινή με αναστολή. Στα μάτια του στρατοδικείου η ανυποταξία είναι διαρκές αδίκημα, άρα μια νέα δίωξη μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Η σύλληψη του Χαράλαμπου Ακριβόπουλου και η βιαστική δίκη λίγο πριν το τέλος της ποινής με αναστολή είναι μια πράξη μοναδικού κυνισμού. Για πολλά χρόνια, η διεθνής κριτική για την μεταχείριση των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα είχε περιοριστεί, επειδή κάθε υπόθεση που έφτανε στο δικαστήριο κατέληγε σε μια ποινή με αναστολή, και στην πράξη δεν υπήρχαν αντιρρησίες συνείδησης στη φυλακή. Τώρα το κράτος φαίνεται να γίνεται πιο αυστηρό εκδικητικά. Σε κάθε περίπτωση, οι επαναλαμβανόμενες δίκες και καταδίκες των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη άρνησή τους ως προς την στρατιωτική θητεία παραβιάζουν τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, όπως έχει διαπιστωθεί σε αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, και επιβεβαιωθεί από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με την επαναλαμβανόμενη τιμωρία για το ίδιο αδίκημα, και ως εκ τούτου παραβιάζει την αρχή “ne bis in idem” που κατοχυρώνεται στο Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

"Αυτή είναι άλλη μια ντροπιαστική σελίδα στην επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, Friedhelm Schneider. "Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο παραβλέπει τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς κλήσεις για επείγουσες βελτιώσεις στη νομοθεσία και την πρακτική της, αλλά φαίνεται να αντιδρά εκδκικητικά, βυθιζόμενη βαθύτερα σε σοβαρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης", πρόσθεσε ο κ. Schneider.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το EBCO εξέδωσε κοινή δημόσια δήλωση με τη Διεθνή Αμνηστία (Amnesty International) και την Αντιπολεμική Διεθνή (WRI) ζητώντας και πάλι οι ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τα Eυρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις, και να σταματήσουν αμέσως όλες τις διώξεις, τις ποινές φυλάκισης, τα διοικητικά πρόστιμα (6.000 ευρώ) και τις διακρίσεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους. Η κοινή αυτή δημόσια δήλωση εκδόθηκε μετά τη νέα σύλληψη του 44χρονου Νικολάου Καρανίκα, ενός άλλου Έλληνα αντιρρησία συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους, με νέα κατηγορία ανυποταξίας. Ο Πρόεδρος του EBCO Friedhelm Schneider κατέθεσε προς υπεράσπιση του Νικολάου Καρανίκα στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης στις 8 Μαρτίου του 2013, και καλωσόρισε την αθώωσή του. Το EBCO καταδικάζει επίσης τη δίωξη του 47χρονου Δημήτριου Σωτηρόπουλου, ενός άλλου Έλληνα αντιρρησία συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους, ο οποίος θα δικαστεί από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης στις 28 Μαΐου 2013 με την κατηγορία της ανυποταξίας.

Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης ως προς τη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας (υπόθεση Bayatyan κατά Αρμενίας, αίτηση 23459/03, απόφαση 01/06/2011), η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, ένας αντιρρησίας συνείδησης, όπως και κάθε άλλος πολίτης, δεν πρέπει να δικάζεται από στρατοδικείο. Αυτό το έχει κρίνει ρητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όταν δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης από στρατοδικεία (υπόθεση Ercep κατά Τουρκίας, αίτηση 43965/04, απόφαση 22/11/2011, και υποθεση Feti Demirtaş κατά Τουρκίας, αίτηση 5260/07, απόφαση 17/01/2012, όπου η αρχή του να μην δικάζεται ένας πολίτης από στρατοδικείο επεκτάθηκε και στην περίπτωση ατόμου που είχε

Επικοινωνία με τον Τύπο:
Αλεξία Τσούνη, Συντονίστρια του EBCO, +32 485 313 436, +30 6974461210, ebco@ebco-beoc.org