Ελλάδα: Να σταματήσει η στοχοποίηση του Γιάννη Γκλαρνέτατζη και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης

Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2014

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) καταδικάζει για άλλη μια φορά την απαράδεκτη πρακτική των ελληνικών αρχών να στοχοποιούν και να διώκουν αντιρρησίες συνείδησης. Το EBCO ζητά την αναίρεση της καταδίκης του αντιρρησία συνείδησης Γιάννη Γκλαρνέτατζη και την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον όλων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, χώρα στην οποία ο θεσμός της εναλλακτικής υπηρεσίας παραμένει τιμωρητικός και αποτελεί διάκριση εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.

Επιπλέον, το EBCO είναι εξαιρετικά ενοχλημένο διότι η δίωξη του Γιάννη Γκλαρνέτατζη πραγματοποιήθηκε σε δίκη κατά την οποία ο ίδιος δεν ήταν παρών, αφού δεν παρέλαβε την κλήτευση για να παρευρεθεί, η οποία είχε σταλεί σε μια παλιότερη διεύθυνση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν την τρέχουσα διεύθυνσή του, στην οποία έστειλαν την ειδοποίηση για τα δικαστικά έξοδα μετά την ερήμην καταδίκη του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, και ότι μπορεί να απαιτείται από τους αντιρρησίες συνείδησης να υπηρετήσουν εναλλακτική υπηρεσία της οποίας η φύση ή η διάρκεια δεν θα είναι πιο επαχθείς από την ισοδύναμη στρατιωτική θητεία. Καμία εναλλακτική αυτής της φύσης δεν προσφέρθηκε ποτέ στον Γιάννη Γκλαρνέτατζη.

Η αίτηση έφεσης του αντιρρησία συνείδησης Γιάννη Γκλαρνέτατζη, προέδρου του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, εξετάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014. Πρωτοδίκως, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης καταδικάστηκε για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή. Η δίκη έγινε ερήμην του, καθώς η κλήση και, στη συνέχεια, η καταδικαστική απόφαση κοινοποιήθηκαν σε κάποια παλιά διεύθυνσή του κι όχι στην ισχύουσα, την οποία είχε δηλώσει ο ίδιος στο στρατοδικείο λίγους μήνες πριν τη δίκη του, όταν κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα. Έτσι, όχι μόνο καταδικάστηκε χωρίς απολογία, αλλά η καταδίκη θεωρήθηκε τελεσίδικη, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν επιπλέον τα πολιτικά δικαιώματα για το χρονικό διάστημα της αναστολής, καθώς η ανυποταξία είναι το μόνο πλημμέλημα που επισύρει αυτή την τιμωρία. Εν τέλει ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης έμαθε για την καταδίκη του μέσω της εφορίας, που τον βρήκε στη σωστή διεύθυνση για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα μερικούς μήνες αργότερα. Αμέσως μετά ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης κατέθεσε έφεση.