Παρουσιαση της Ετησιας Εκθεσης 2016 του EBCO για την Αντιρρηση Συνειδησης στην Ευρωπη

Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2016

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO, http://www.ebco-beoc.org) παρουσιάζει την Ετήσια Έκθεση 2016 για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Ευρώπη το Σάββατο 19/11/2016 στην Αθήνα, Ελλάδα (ώρα 18:00 στο Κοινοτικό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων WELCOMMON, Καποδιστρίου 4, 10682, Αθήνα).

Το EBCO αποφάσισε να οργανώσει στην Ελλάδα την παρουσίαση αυτής της Ετήσιας Έκθεσης διότι σε λιγότερο από ένα χρόνο τρία διαφορετικά διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) έχουν καταδείξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης. Αυτό τονίζει την επείγουσα ανάγκη της Ελλάδας για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί αντίρρησης συνείδησης, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόγραμμα:

 1. Καλωσόρισμα από τον Νίκο Χρυσόγελο, Συντονιστή του Κοινοτικού Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας και Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων WELCOMMON.
 2. Εισαγωγή και εστίαση στους πρόσφυγες πολέμου από τον Friedhelm Schneider, Πρόεδρο του EBCO.
 3. Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2016 του EBCO για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Ευρώπη από τον Derek Brett, που περιλαμβάνει:
  1. 1 εξελίξεις στα σχετικά Ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών,
  2. 2 εξελίξεις στις Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την στράτευση, την αναγνώριση της αντίρρησης συνείδησης για στρατεύσιμους και επαγγελματίες στρατιωτικούς, την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και την εναλλακτική υπηρεσία, τις στρατιωτικές δαπάνες, τις ηλικίες στράτευση, τους αντιρρησίες συνείδησης ως αιτούντες άσυλο, και
  3. 3 νέες εκδόσεις.
 4. Σχολιασμοί από εκπροσώπους κάποιων χωρών όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης ακόμα παραβιάζονται:
  1. 1 Τουρκία από τον Davut Erkan,
  2. 2 Κύπρο από τον Murat Kanatli & την Τζίνα Τσάππα,
  3. 3 Φινλανδία από τον Jussi Hermaja, και
  4. 4 Ελλάδα από τον Μιχάλη Μαραγκάκη.
 5. Σχολιασμός από τον Μιχάλη Τσαπόγα, εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη.
 6. Σχολιασμός από τον Γιώργο Καρατζά, εκπρόσωπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
 7. Σχολιασμός από τον Τιμόθεο Σιγάλα, συνήγορο του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης που πρόσφατα κέρδισε την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 8. Ερωτήσεις & Απαντήσεις και ανοιχτή συζήτηση.